Hoe financier ik mijn kerk?
Het bijeenbrengen van de benodigde financiële middelen veroorzaakt voor kerkeigenaren vaak de nodige hoofdbrekens. De SBKG Noord-Nederland is continue op de hoogte van actuele subsidieregelingen en aanverwante wet- en regelgeving. Tevens ondersteunen wij u bij het doen van aanvragen bij fondsen en liefdadigheidsinstellingen of kunnen wij u voorzien van de nodige tips en informatie bij het werven van geld op andere manieren en d.m.v. verschillende acties. Bel of mail ons voor meer informatie!

Subsidie
Voor monumentale kerken en kerkelijke gebouwen zijn er op het gebied van restauratie en onderhoud diverse mogelijkheden om vanuit de overheid een ondersteuning in de vorm van een subsidie te krijgen.
De rijksoverheid opereert met name op het terrein van de instandhouding van monumenten. De lagere overheden focussen zich veel meer op restauratie, nevengebruik en herbestemming. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw kerk, neem dan contact op met ons.
Bekijk ook onderstaande artikelen

Wet- en regelgeving
Bij het behoud en beheer van uw kerk en niet minder bij restauratie en verbouw krijgt u te maken met een scala aan wetten en regels. Onderstaand treft u een aantal aan:
- De Erfgoedwet (voorheen Monumentenwet)
- De Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (vergunningenstelsel)
- De Flora- en Faunawet
- De Algemene Wet Bestuursrecht
Voor u als eigenaar een welhaast ondoordringbaar woud, maar voor de SBKG Noord-Nederland dagelijkse kost. En komen we er zelf niet meer uit dan doen wij een beroep op gespecialiseerde juristen, zodat wij u bij elke kwestie van dienst kunnen zijn.
FIM – Federatie Instandhouding Monumenten. Lees hier meer: www.sbkg-noordnederland.nl/fim-erfgoed-in-transitie/.

Fondswerving
Naast het aanvragen van subsidies bij overheden is het vaak mogelijk voor eigenaren om bij fondsen en liefdadigheidsinstellingen om een bijdrage te vragen. De SBKG Noord-Nederland kent vele instellingen op dit gebied en weet welke informatie nodig is om deze aanvragen te kunnen doen.
Linkpartners fondswerving

Stichting Haubois Bootsma
De stichting heeft ten doel: de instandhouding van de in de provincie Friesland staande klokkenstoelen door middel van het verstrekken van subsidies. Voor meer info: www.hauboisbootsma.nl
Rijksmonumenten Provincie Groningen- JB Scholtenfonds
Voorwaarden aanvullende BRIM / SIM subsidie 2020 // J.B. Scholtenfonds (JBS)
De Colleges in de Provincie Groningen kunnen, over in 2020 uitgevoerde subsidiabele onderhoudswerkzaamheden, nog gebruik maken van een aanvullende BRIM / SIM subsidie van het JBS. Wilt u hiervan gebruik maken en u heeft nog nota’s die niet in ons bezit zijn, dan verzoeken wij u om deze vóór 1 februari 2021 op te willen sturen! Nadat we alle stukken hebben ontvangen en gecontroleerd kunnen we het beschikbare budget gaan verdelen. Mocht er overvraag zijn dan zijn we genoodzaakt om het bedrag te gaan verdelen. We streven ernaar om de opgestelde lijst vóór de zomervakantie, ter goedkeuring, te hebben voorgelegd aan het JBS. Nadat dit heeft plaatsgevonden en ons het budget ter beschikking is gesteld, zal de uitbetaling z.s.m. volgen.
Nota’s die o.m. in aanmerking komen:
• Nota’s van werkzaamheden die door de RCE in de afgegeven beschikking subsidiabel werden gesteld
• Nota’s van de monumentenwacht (abonnement en inspectie)
• Nota’s inspectie bliksembeveiliging
• Nota’s inspectie brandblusapparatuur (brandblussers, slanghaspels etc)
• Nota’s orgels (klein onderhoud en stembeurt)
Mocht u nog vragen hebben dan verzoeken we u om even contact met ons op te willen nemen op 058 212 35 92 of stuur een email aan m.nijland@sbkg-noordnederland.nl
Nieuwe regeling Themafonds Erfgoedvrijwilligers
Cultuurfonds.nl

Leningen en kredieten
Tevens bestaan er mogelijkheden om leningen of kredieten af te sluiten. In sommige gevallen is het zelfs niet mogelijk om een subsidieaanvraag te doen waardoor u nog meer aangewezen bent op een dergelijke vorm van financiering. SBKG-NN kan hierin een bindende schakel vormen tussen u als opdrachtgever en geldverstrekkende instanties.
Opengestelde Monumenten-Lening beschikbaar voor publiekstoegankelijke rijksmonumenten
Het is voor rijksmonumenteigenaren vanaf nu mogelijk om de Opengestelde Monumenten-Lening aan te vragen via het Nationaal Restauratiefonds. Deze achtergestelde lening is bedoeld voor
eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten die als gevolg van de coronamaatregelen inkomstenderving hebben en dit met de generieke COVID-19 steunmaatregelen onvoldoende kunnen dekken.
De leenfaciliteit is onderdeel van het pakket van 300 miljoen euro dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, beschikbaar heeft gesteld voor de culturele en creatieve sector, in aanvulling op de generieke steunmaatregelen van de rijksoverheid. In totaal is 50 miljoen euro beschikbaar voor de Opengestelde Monumenten-Lening. Veel sectoren zijn getroffen door de uitbraak van COVID-19 en dat geldt helaas ook voor de culturele sector in Nederland. De Opengestelde Monumenten-Lening biedt eigenaren ondersteuning om deze tijd door te komen. Dat is in het belang van de eigenaren, het (toekomstig) behoud van de monumenten, de werkgelegenheid en uiteraard van iedereen die wil blijven genieten van deze bijzondere gebouwen.
“Mooi dat het Nationaal Restauratiefonds vandaag de monumentenlening openstelt. Want de coronacrisis heeft ook organisaties getroffen die zich inzetten voor het behoud van monumenten. De Opengestelde Monumenten-Lening stelt eigenaren in staat om deze bijzondere rijksmonumenten,
zoals kerken, kastelen en buitenplaatsen, voor het publiek toegankelijk te houden”, aldus Ingrid van Engelshoven.
Eigenaren van opengestelde rijksmonumenten
De gunstige lening kan aangevraagd worden door eigenaren van één of meerdere opengestelde (publiekstoegankelijke) rijksmonumenten én die het behoud van de monumenten nastreven. Hieronder vallen zowel monumenten die opengesteld zijn voor publiek als door organisaties
verhuurde publiekstoegankelijke monumenten, bijvoorbeeld voor bezichtigingen, tentoonstellingen, rondleidingen, maar ook voor onder meer voor horeca, winkels en vergaderlocaties.
Voorwaarden
De Opengestelde Monumenten-Lening heeft de volgende voorwaarden:
• Looptijd van 15 jaar tegen 1% rente
• Maximaal drie jaar aflossingsvrij
• Minimaal leenbedrag € 10.000 euro en maximaal € 2 miljoen per eigenaar
• Achtergestelde lening (geen hypotheek nodig)
Aanvragen
In samenwerking met de Federatie Instandhouding Monumenten, experts uit de monumentensector en het ministerie van OCW heeft het Restauratiefonds een inventarisatieformulier (rekenmodel) en actieplan ontwikkeld die eigenaren kunnen gebruiken. Hiermee berekenen zij hoeveel ze kunnen financieren en onderbouwen zij de aanvraag voor een Opengestelde Monumenten-Lening.
Eigenaren kunnen vanaf nu de Opengestelde Monumenten-Lening aanvragen. Op www.restauratiefonds.nl/opengesteldemonumentenlening wordt het aanvraagproces toegelicht. Een Corona Care Team binnen het Restauratiefonds is beschikbaar om de aanvragen in behandeling
te nemen en aanvragers hierbij te begeleiden.

Onze experts
